FőoldalBioaktiválás és megtérülés

Bioaktiválás és megtérülés

« Vissza a főoldalra
2023. május 25.

Megéri manapság bioaktivátort használni?

„Maximalizáljuk a nyereségeket és minimalizáljuk a veszteségeket amennyire lehet, és maradjunk játékban, ameddig csak lehet.”


A fenti mondat Russel Crowe filmjében, a Pókerarcban hangzik el. Crowe amellett, hogy egy szerencsejátékost játszik a filmben, az író és a rendező is.

Elgondolkodtunk ezen az örökérvényű, már-már közhelynek számító állításon:
Mennyire igaz és most mennyire időszerű is egy olyan ágazatban, mint a mezőgazdaság, ezen belül is a növénytermesztés, ahol nagy a kiszámíthatatlan befolyásoló tényezők hatásának a veszélye.

Az elmúlt napokban többször felmerült a kérdés, vajon manapság érdemes-e kezelni ACTIVSTART-tal ilyen időjárási körülmények, termés és piaci kilátások mellett?
 

Az időjárás hellyel-közzel kedvez a termesztésnek, a terméskilátások jól alakulhatnak.
Mi értelme van egy bioaktivátor, mint az ACTIVSTART használatának?

Ezzel párhuzamosan a termesztés költségei az input anyagok, az energia árai, a banki költségek, valamint a járulékok miatt is az egekbe emelkedtek.
 
Ha nyereségesek akarunk lenni, logikus a jelenleg tapasztalható reakció:
Csökkentsük a költségeket a szükséges minimális szintre!

  • Csak a legszükségesebb anyagokat használjuk fel
  • Ár/érték arányában a jobb, igaz hatékonyságában a kicsit kockázatosabb termékeket válasszuk pl. a növényvédelem terén.
  • Igyekezzünk az utolsó pillanatban beszerezni, megrendelni, hogy csökkentsük a banki költségeket.

 

De valóban ez a leghelyesebb döntési stratégia?

Szimplán közgazdasági oldalról nézve, azt hiszem igen.

 

Optimalizált jövedelemtermelés tekintetében korántsem biztos.

A maximális nyereséges eléréséhez szántóföldi termesztésben a következő fő faktorok érdemes szem előtt tartani:

  • Érjünk el minél magasabb hozamot!

Ezt úgy érhetjük el, ha a termőterület adottságainak figyelembevételével a legjobbat adjuk a növénynek: felvehető tápanyag, növényvédelemi kezelések időben, jobb esetben termésfungicidek, lombtrágyák és bioaktivátorok segítségével késztetjük a növényt genetikai terméspotenciáljának maximális elérésére.

Mi magunk pedig ügyelünk arra, hogy időben, minél kisebb betakarítási és szállítási veszteséggel arassuk le a termést.

  • Csökkentsük a termesztés kockázatát!

Ma egyedüli és kiszámíthatatlan kockázati tényező, ha az elhúzódó hűvös tavasz után hirtelen beüt a forróság és kiszáradnak a felső talajrétegek, ahonnan a kukorica, napraforgó, szója, zöldborsó esetleg a kalászos és a repce a vizet, ezzel együtt a tápanyagot felveszi.

  •  Jó beszerzési és értékesítési csatornákat és stratégiát dolgozzunk ki, ami a körülmények figyelembevételével optimalizálhatja a termeléshez szükséges input anyagok és a termény értékesítését.

Ez a gondolat megérne egy újabb „beszélgetést”, itt most részleteiben nem térnénk ki rá.

 

Maradva az ACTIVSTART kezeléseknél, a technológiák nagy előnye, hogy használatuk mind a hozamok növelése, mind a kockázatok csökkentése terén a legtöbb körülmény között a magasabb jövedelem eléréséhez segíti hozzá az ACTIVSTARTot használó termelőt.

 

Ha jó az időjárás, úgy a termés maximalizálásával, hiszen az erőteljesebb gyökérzet, szár és lombozat a feltétele annak, hogy a növény magasabb terméshozamokat legyen képes kinevelni.

Ha szárazság, forróság, aszály lép fel, úgy az életerősebb növényzet ellenállóbb a környezeti stresszekkel szemben, tovább képes életben maradni, esélyt adva a túlélésnek és a körülmények által bekorlátolt, de maximális terméshozamok elérésének.Elhagyni a kezeléseket nagyobb kockázat, mint használni a technológiát a javasolt dózisban és fenológiai állapotban. 
„...Maximalizálni a hozamokat és minimalizálni a kockázatokat, amennyire csak lehet...”.
A cél a növény fiatalon tartásával felkészíteni azt a szélsőséges termesztési periódusok átvészelésére és a körülmények adta magasabb hozamok elérésére.

 

Mekkora a kockázata mai szemmel a táblákon kint növekedő növények átlag körüli vagy a feletti terméshozamának?

Természetesen nem lehet garantálni, hogy az ACTIVSTART biztosan kiküszöböli a terméscsökkentő tényezőket. Azt viszont bizton lehet állítani, hogy esélyt ad a növény számára, hogy a körülményekhez képest maximalizáljuk a hozamokat.

Megéri?

Az egységesített ACTIVSTART árak 2023-ban átlagosan 13%-kal, jóval a piaci átlagárak alatt emelkedtek, remélve, hogy a partnereink a tavalyi év tapasztalataira építve az ACTIVSTART használatával javíthatják termesztésük termésbiztonságát.
 
Érdemes megnézni a táblázatban szereplő átlag termésekhez igazított megtérülési pontokat (=mennyi többlettermény fedezi a használt készítmény költségét). Az itt megadott megtérülési termésmennyiségek felett elért termésnövekedés bármilyen terményáron számolva tiszta hasznot jelentenek.

* A teljes technológia költségeit vettük figyelembe.
** A terményárak esetében a Chemical Seed Kft. 2023. május 15-i éppen aktuális árait vettük alapul, kivétel zöldborsó és szója, ahol becsült árral számoltunk.

Mindenkinek objektív mérlegelés (várható termés, megtérülési pont annak valószínűsége) mellett érdemes eldöntenie, hogy a termesztésbe fektetett pénzösszeg megtérüléséhez milyen stratégiát választ: használja-e, avagy nem az ACTIVSTART-ot, hogy növelje a termésmaximumok esélyét vagy csökkentse a termesztési kockázatot.
A cél a termésbiztonság növelése.

”... amíg csak lehet.”
A száraz időjárás bekövetkeztekor ugyanis már nincs értelme az ilyen, robosztus hatást biztosító bioaktivátorok, mint az ACTIVSTART használatának.

 

 

 

 

Cikket írta: Kulik Tamás
Ki ő?
A Chemica-Seed Kft. ügyvezető igazgatója, akinek szívügye a természetközelibb termesztés, valamint az Activstart bioaktiválási technológiák fejlesztése és alkalmazása a növénytermesztési gyakorlatban.
© 2011 - 2024 Activstart - Minden jog fenntartva Impresszum Adatvédelmi tájékoztató