A szőlő- a magas és jó minőségű termés elérése érdekében- igen gyorsan képes alkalmazkodni a termesztés adott évi körülményeihez. A termesztési technológiák alapossága nagyban meghatározza a termesztés sikerességét.
A tápanyag biztosítása, a növényvédelem és a zöldmunkák összehangolt elvégzése nagyban hozzájárul a kívánt minőségű és mennyiségű termés eléréséhez. Mivel a szőlő termőhelyi adottságai igen változatosak, érdemes az adott dűlő sajátságainak, termésre gyakorolt hatásainak figyelembevételével alakítani a termesztéstechnológiát.
Az álló kultúrákban a több évben gondolkodó termesztési stratégia kialakítása eredményesebb, hiszen mérésekre, megfigyelésekre alapozottan évről-évre fejleszthető, javítható.
Az Activstart Szőlő technológia következetes alkalmazásával az ültetvény növényállománya kiegyensúlyozottan fejlődik, a termesztési feltételek adta maximális terméshozamok és minőségi mutatók elérésére lesz képes.
A szőlő – helye válogatja – 5-10 cm hajtáshossznyi fejlettségnél jár. Elérve a 15 cm-es hajtáshosszt, elérkezünk az első kezelés időszakához.
Az Activstart Szőlő&Gyümölcs technológiáját először a magyarországi bevezetés évében, 2015-ben próbáltuk ki a Szekszárdi és a Villányi borvidékeken.
Az első év tapasztalatai igen jók voltak: az élettani hatásnak köszönhetően a vesszők erősebbek, a levelek durvább felületűek lettek. Az érésük során felrepedésre hajlamos fajták az Activstart-tal kezelt területeken nem repedtek fel. A termésnövekedés mindkét esetben jelentős volt.
A jó tapasztalatok és a borászok visszajelzései alapján úgy döntöttünk, hogy kisparcellás vizsgálatokon keresztül is igazolni szeretnénk az Activstart Szőlő technológia hatását. Az Egri borvidéken üzemi körülmények között, kisparcellás, 3 ismétléses kísérletet állítottunk be a jól ismert egri szakember, Dr Dula Bencéné Terike kivitelezésében és értékelésében.
Egerben ez már a harmadik évünk kisparcellás kísérletben szőlőben. Az Activstart Szőlő&Gyümölcs minimum és közepes szintű technológia vizsgálata a Békési dűlőben lévő lisztharmatra kifejezetten fogékony Blauburger fajtában került beállításra.
Az esetleges hosszabbtávú tartamhatás vizsgálata céljából 2018-ban a 2017-évi-vel azonos területre és parcellákra került elhelyezésre a kísérlet.
Az üzemi kezelésekben konkurens, piacvezető termékekkel versenyeztünk...