FőoldalHő stresszel szemben ellenállóbb a silókukorica állomány Activstart Zink Turbo határása

Hő stresszel szemben ellenállóbb a silókukorica állomány Activstart Zink Turbo határása

« Vissza a főoldalra
2019-09-12 12:16:12
Érdemes-e bioaktivátort használni a silókukoricában?
Jelentős kihívást jelent az öntözetlen körülmények között termelő gazdák számára, hogy hogyan lehet megvédeni, vagy akárcsak lassítani a silókukoricát az augusztusi száraz időszakban hatására bekövetkező  gyors leöregedéstől?  Van erre megoldás?

E kérdésre Debrecen közelében az egyik nagy szarvasmarha állománnyal rendelkező cégnél kerestük a választ. Az egyik silókukorica táblájukat  2,0 l/ha Activstart  ZincTurbo -val kezeltük egyszer, a kukorica 4-6 leveles állapotában a gyomirtással egy menetben. Mint az az 1. számú képen is jól látszik, az állomány a kezelés időszakában egyenletes volt.

 Hő stresszel szemben ellenállóbb a silókukorica állomány Activstart Zink Turbo határása
1.    számú – Egyenletes silókukorica állomány a kezelés időszakában.

A növények fejlődését folyamatosan nyomon követtük. Azt tapasztaltuk, hogy mind az üzemi állomány (2. számú kép), mind pedig a kezelt állomány (3. számú kép) szépen fejlődött a vegetáció során, mely annak is köszönhető volt, hogy a területen kedvezőek voltak a körülmények. Rendszeresen kapott csapadékot.
Augusztus elején viszont - és ez már lassan megszokottá válik - egy csapadékszegény és forró időjárási periódus vette kezdetét. Nem volt eső, az átlaghőmérséklet 27 Celsius fok Mindez kihívást jelentett a termés kifejlődésének fázisába ért silókukoricának.
A kezelés eredménye szembeötlő volt: a külső körülmény megváltozására a kezelt állomány jobban fel volt készítve. Mint az a 3. ábrán látszik, a növények alsó levelein nem indult el a felszáradás, a levelek zöldebbek, zömökebbek és masszívabban voltak, mint a 2. ábrán látható kezelésben nem részesült állomány.
Hő stresszel szemben ellenállóbb a silókukorica állomány Activstart Zink Turbo határása
 
2.    számú kép - A kezeletlen állomány a hő stresszt és a csapadékhiányt hatására hamarabb kezdett el felszáradni, leöregedni. (kép Kulik T.: 2019 08.23)
Hő stresszel szemben ellenállóbb a silókukorica állomány Activstart Zink Turbo határása
 
3.    számú kép – Az Activstart Zink Turbo-val kezelt állomány zöldebb, robosztusabb, vastagabb levelei jól viselik az aszályt.

Véleményünk szerint ez a kép a kezelésnek köszönhető, melynek a betakarított termés mennyiségében és minőségében (szár/cső arány, beltartalom), valamint zsengeségében is meg kell mutatkozzon. A jobb minőségű betakarított silókukorica alapanyaggal könnyebben  indul el az erjedés, jobb minőségű siló állítható elő, ami tápanyagban gazdagabb takarmányozást eredményezhet.

A táblák  betakarítása 2-3 héten belül várható. Kíváncsian várjuk az eredményeket!    
Megjegyzés: a cikkben szereplő eredmények üzemi tapasztalatokra és mérésekre alapulnak magukban foglalva azok hibalehetőségét. Az eredmények éppen ezért tájékoztató jellegűek.
© 2011 - 2019 Activstart - Minden jog fenntartva Felhasználási feltételek Adatvédelmi tájékoztató