FőoldalBioaktiválással a nagyobb teljesítmény és termésbiztonság érdekében

Bioaktiválással a nagyobb teljesítmény és termésbiztonság érdekében

« Vissza a főoldalra
2021. január 16.

Bioaktiválással a nagyobb teljesítmény és termésbiztonság érdekében

 • A hatékony bioaktiválás a termesztéstechnológiai fegyelem és a termésképzéshez szükséges feltételek biztosítása mellett érhető el
 • A bioaktiválás az a folyamat, melynek során egy készítmény technológiában történő alkalmazásával elősegítjük a növény életképességének, egészségi és kiegyensúlyozottabb növekedési állapotának a fokozását. Ez legvégül a termés mennyiségének, minőségének növekedésében, a termesztési folyamat során fellépő környezeti stresszekkel (pl. szárazság, szélsőséges hőmérséklet stb.) szembeni jobb ellenállásban, valamint a termesztés során használt input anyagok jobb hasznosulásában nyilvánul meg.

A végeredmény egy kiegyensúlyozottan növekvő és fejlődő, életerős, egészséges növényállomány.


A bioaktivátorokról röviden

Bioaktivátornak minősül minden olyan készítmény, mely felkészíti a növényt a termesztési környezettel szembeni minél jobb ellenállóságra, valamint a termesztés feltételeinek minél optimálisabb felhasználására, legyen az adottság, vagy felhasznált input anyag. 

A jövedelmező bioaktiválás csak bizonyos szempontok betartása mellett lehetséges.

 

Milyen szempontok vezetnek el a növény teljesítményének fokozásához?

 • Fontos a tábla adottságainak kihasználására leginkább alkalmas hibrid vagy fajta kiválasztása.
 • A termést befolyásoló tényezők optimális arányban kell jelen legyenek. A Liebig-törvény elvének  értelmében az adott év teljesítményszintje a legkisebb mennyiségben jelen lévő termesztési elemhez igazítottan  valósul meg.
 • A megfelelő mennyiségű tápanyagnak felvehető formában kell rendelkezésre állnia, ellenkező esetben a felturbózott növekedési erély nemhogy termés növekedéshez, de akár termés csökkenéshez is vezethet.

Egy biostimulátor készítmény leginkább akkor képes a maximumot kihozni egy növényállományból, ha minél tovább "fiatalon" tartja azt. Növekedésre, a rendelkezésre álló termesztési elemek jobb kihasználására serkenti a növényeket.

 • Végül, de nem utolsósorban a technológiai fegyelem betartása. A kiválasztott készítménynek fel kell készítenie a növényt az ellenállóság kialakítására és fenntartására. Ehhez időben, lehetőleg a termésképzés számára fontos időszakok előtt  kell elvégezni a kezeléseket.

 

1. ábra: A hatékony bioaktiválás legfontosabb szempontjai

 

Érdemes olyan készítményekben gondolkodni, amelyek:

 1. Rendelkeznek olyan hatóanyagkomplexummal, ami az öregedési folyamatokat, a stressz során felszaporodó szabad gyököket képesek lecsökkenteni. Ilyen összetevők lehetnek például a flavonoidok, karotinoidok.
 2. Tartalmaznak könnyen felvehető, a sejtek harmonikus életfolyamatait előségítő  esszenciális mikro- és mezoelemeket.
 3. Olyan átvivő anyagokat tartalmaznak, mint pl. a polyglutamátok, amelyek a gyors felszívódást, a sejtekbe való bejutást és a sejtfalak rugalmasságát képesek javítani és fenntartani.

 

Ilyen termékek például az Activstart termékcsalád tagjai, melyek kultúraspecifikusan, technológiában felhasználva segítik a növény maximális teljesítményének az elérését. 

 

Várható hatás & eredmény

A termésképzés számára fontos fejlődési stádiumokban kijuttatott hatékony biostimulátorok gyorsan kifejtik hatásukat, és a növény képes kompenzálni a rá nehezedő potenciális kiesést.

A minimum 2X kezelés következtében:

 • Kiegyensúlyozott vízháztartás és robosztus gyökérnövekedés várható, mely alapja a felvehető tápanyagok maximális kihasználásának és a jó vízfelvétel fenntartásának
 • A növény vegetatív részeinek - szár, levél - növekedése, a bokrosodás a kalászosoknál, az oldalágképzés a repcénél erőteljesebb, a növény egészséges, haragoszöld képet mutat.
 • A nagyobb asszimiláló felület hozzájárul a jobb termésképzéshez, így a magasabb hozamok eléréséhez.
 • Az erős vitalitással, hosszabb vegetációs periódussal bíró növények jobban képesek ellenálni a szárazságnak, a magas, akár szélsőséges hőmérsékletnek. A jégeső, vagy egyéb fizikai, kémiai kár esetén a regenerálódó képesságük igen nagy. Érthető, hiszen mindent megtesznek a túlélésük érdekében.
 • Közvetetten ugyan, de a nagyobb gyökértömeg hozzájárul a talajélet fenntartásához és javításához, ami az ökológiai terméspotenciál javulását eredményezi. Így magasabb termőképességű fajtákat is vethetünk a későbbiekben.

 

2.ábra: Activstart-tal végzett bioaktiválás várható hatásai (forrás: Chemical Seed, saját tapasztalat)

 

Megtérül-e az Activstart technológia használata?

Igen, ha a termesztéshez szükséges elemek rendelkezésre állnak. 

Ezek a készítmények 8-10% átlagos termésnövekedés elérésére képesek. A kiegyenlített termésbiztonságot, így a termésnövekedést a termesztés technológia minősége, a szükséges fő termesztési faktorok időbeni biztosítása a termesztési fegyelem alapvetően meghatározza. 

A bioaktiválás csak akkor tud jövedelmezően működni, ha tudatosan, a technológiába javasoltak szerint következetesen használjuk, felkészítve a növényállományt. Az eredmény egy kiegyensúlyozottabb terméshozam, ami a termésbiztonság alapja.

Érdemes utánaszámolni, mit hozhat a hatékony bioaktiválás a konyhára.

 

Néhány számítást magunk is elvégeztünk: kalászosokban, kukoricában, repcében, napraforgóban

Kérjük, ossza meg Ön is tapasztalatát Facebook közösségünkben, hogy együtt tanulhassuk a bioaktiválást.

» Tekintse meg lapozható katalógusunkat
Cikket írta: Kőrös Gyula
Ki ő?
A Chemical-Seed Kft külső munkatársa, aki több évtizede foglalkozik növényvédő szerek és növényvédelmi technológiák piaci bevezetésével, piacfejlesztésével, márkastratégiával.
Jelenleg a Simbio Consulting Kft. tulajdonosa.
© 2011 - 2021 Activstart - Minden jog fenntartva Felhasználási feltételek Adatvédelmi tájékoztató