Egerben ez már a harmadik évünk kisparcellás kísérletben szőlőben. Az Activstart Szőlő&Gyümölcs minimum és közepes szintű technológia vizsgálata a Békési dűlőben lévő lisztharmatra kifejezetten fogékony Blauburger fajtában került beállításra.
Az esetleges hosszabbtávú tartamhatás vizsgálata céljából 2018-ban a 2017-évi-vel azonos területre és parcellákra került elhelyezésre a kísérlet.
Az üzemi kezelésekben konkurens, piacvezető termékekkel versenyeztünk...
A vizsgálat paraméterei
Kísérlet helye : Eger, Békési dűlő; Fajta: Blauburger ; Telepítés éve : 1998; Tenyészterület: 3,0 x 0,9 m
Activstartos kezelt terület: 240 m2
Ismétlések száma : 4
Kezelt Parcellaméret : 240 m2
Kezeletlen parcella méret: 20m2
Az összehasonlításra szánt (kezeletlen kontroll) állomány, standard növényvédelmi kezelésben részesült, ahogy az Activstart-os és konkurens termékekkel kezelt területek is.
Tapasztalataink
1. A termésmérés eredménye:
Az üzemi standardhoz viszonyítva 2018-ban is többlettermést eredményezett az Activstart használata. A minimum technológia 12%-kal (2,25 t/ha), a közepes szintű 47%-kal (8,87 t/ha) növelte meg a termésmennyiséget.
Termésmennyiség | Terméstöbblet az ÜZ standardhoz viszonyítva | |||||
---|---|---|---|---|---|---|
Kezelések | kg/ha | q/ha | t/ha | kg/ha | t/ha | % |
Üzemi standard | 18614 | 186,14 | 18,61 | 0 | 0 | 100 |
Aktívstart minimum | 21782 | 217,82 | 21,78 | 2261 | 2,26 | 112 |
Aktívstart közepes | 22083 | 220,83 | 22,08 | 8864 | 8,87 | 147 |
1.ábra : Termésmennyiség alakulása. 2018, Eger
2. A mustvizsgálat paramétereit elemezve:
„2018-as évjárat sajátosságai miatt nem a magas mustfokok éve. Ez látható a vizsgálati eredményekben is. Mustfokban gyakorlatilag nincs eltérés a standard és az Aktivstart között. Az összes cukortartalom már árnyaltabb képet mutat. A közepes szint esetében kimutatott 2 g/l-el magasabb cukortartalom (glükóz és fruktóz) nem tekinthető szignifikáns különbségnek..” Dula Bencéné
Egyéb megfigyelésként kell megemlíteni, hogy a termékünk tartalmaz szilíciumot is, ami a levél epidermiszének megerősítésére, megvastagítására szolgál. Ezen tulajdonsága miatt az aszályosabb időszakot is kedvezőbben tudja átvészelni, ami szinte minden esetben sprődebb, erősebb lombozatot eredményez. Ez volt tapasztalható itt Egerben a Blauburger fajta esetében is.
Az Activstart Szőlő&Gyümölcs bioaktivátor eddigi "életében" a fentiekben bemutatott és leírt kisparcellás kisérleteink mellett, számtalan helyen és borvidéken vannak már szubjektív, objektív vagy csak egyszerűen látott és a vegetáció során megfigyelt tapasztalatunk, ami igazolja ,hogy a termék bevezetése soha nem volt kérdéses.
Nagyon jó érzéssel tudjuk ajánlani minden területre hiszen idáig is bizonyított, és ezután is fog.