FőoldalBioaktiválási kísérletek szőlőben az Egri borvidéken II.

Bioaktiválási kísérletek szőlőben az Egri borvidéken II.

« Vissza a főoldalra
2019. május 17.

Szőlőben az Activstart Szőlő&Gyümölcs technológia újra bizonyított, ezúttal Egerben

Egerben ez már a harmadik évünk kisparcellás kísérletben szőlőben. Az Activstart Szőlő&Gyümölcs minimum és közepes szintű technológia vizsgálata a Békési dűlőben lévő lisztharmatra kifejezetten fogékony Blauburger fajtában került beállításra. 

Az esetleges hosszabbtávú tartamhatás vizsgálata céljából 2018-ban a 2017-évi-vel azonos területre és parcellákra került elhelyezésre a kísérlet.
 

Az üzemi kezelésekben konkurens, piacvezető termékekkel versenyeztünk...


A vizsgálat paraméterei
Kísérlet helye : Eger, Békési dűlő; Fajta: Blauburger ; Telepítés éve : 1998; Tenyészterület: 3,0 x 0,9 m
 
Activstartos kezelt terület: 240 m2
Ismétlések száma : 4
Kezelt Parcellaméret : 240 m2 
Kezeletlen parcella méret: 20m2

Az összehasonlításra szánt (kezeletlen kontroll) állomány, standard növényvédelmi kezelésben részesült, ahogy az Activstart-os és konkurens termékekkel kezelt területek is.


Tapasztalataink

1. A termésmérés eredménye:
Az üzemi standardhoz viszonyítva 2018-ban is többlettermést eredményezett az Activstart használata. A minimum technológia 12%-kal (2,25 t/ha), a közepes szintű 47%-kal (8,87 t/ha) növelte meg a termésmennyiséget.  

 TermésmennyiségTerméstöbblet az ÜZ standardhoz viszonyítva
Kezelésekkg/haq/hat/hakg/hat/ha%
Üzemi standard18614186,1418,6100100
Aktívstart minimum21782217,8221,7822612,26112
Aktívstart közepes22083220,8322,0888648,87147

1.ábra : Termésmennyiség alakulása.  2018, Eger
 


2. A mustvizsgálat paramétereit elemezve:

2018-as évjárat sajátosságai miatt nem a magas mustfokok éve. Ez látható a vizsgálati eredményekben is. Mustfokban gyakorlatilag nincs eltérés a standard és az Aktivstart között. Az összes cukortartalom már árnyaltabb képet mutat. A közepes szint esetében kimutatott 2 g/l-el magasabb cukortartalom (glükóz és fruktóz) nem tekinthető szignifikáns különbségnek..” Dula Bencéné
Egyéb megfigyelésként kell megemlíteni, hogy a termékünk tartalmaz szilíciumot is, ami a levél epidermiszének megerősítésére, megvastagítására szolgál. Ezen tulajdonsága miatt az aszályosabb időszakot is kedvezőbben tudja átvészelni, ami szinte minden esetben sprődebb, erősebb lombozatot eredményez. Ez volt tapasztalható itt Egerben a Blauburger fajta esetében is.

Az Activstart Szőlő&Gyümölcs bioaktivátor eddigi "életében" a fentiekben bemutatott és leírt kisparcellás kisérleteink mellett, számtalan helyen és borvidéken vannak már szubjektív, objektív vagy csak egyszerűen látott és a vegetáció során megfigyelt  tapasztalatunk, ami igazolja ,hogy a termék bevezetése soha nem volt kérdéses.
Nagyon jó érzéssel tudjuk ajánlani minden területre hiszen idáig is bizonyított, és ezután is fog.
 

» Tekintse meg lapozható katalógusunkat
Cikket írta: Medveczki Ádám
Ki ő?
A Chemical-Seed Kft. Activstart bioaktivátor-termékcsaládért felelős szakembere
© 2011 - 2024 Activstart - Minden jog fenntartva Impresszum Adatvédelmi tájékoztató