FőoldalA repce az átlagosnál nagyobb terméstöbblettel hálálta meg az Activstart Repce 3-szori kezelést

A repce az átlagosnál nagyobb terméstöbblettel hálálta meg az Activstart Repce 3-szori kezelést

« Vissza a főoldalra
2019. június 24.

Érdemes-e 3-szor kezelni repcében Activstart Repce bioaktivátorral? Az eredmény magáért beszél.

Érdemes-e 3-szor kezelni repcében Activstart Repce bioaktivátorral? Az eredmény magáért beszél. A repce és a napraforgó, bár mindkettő az olajos növények csoportjába tartozó növény, termesztési igénye és vegetációs periódusa nagyban eltér egymástól.


A repce és a napraforgó, bár mindkettő az olajos növények csoportjába tartozó növény, termesztési igénye és vegetációs periódusa nagyban eltér egymástól. A hibridek magasabb teljesítményéhez, a terméseredményekhet és a jövedelmezőséghez  a technológiai fegyelem betartása mellett a használt termesztéstechnológiai elemek is nagyban hozzájárulnak.  Ezen kultúrák jövedelemtermelő képessége miatt prioritást élveznek a szántóföldön gazdálkodók számára.


            Berettyóújfaluban a Csiffland KFT területén a teljes Activstart repce technológiát kipróbálták egy 15 ha-s területen, ahol Arsenal  hibridet termeltek.
Az első kezelést már ősszel, a regulátorozással egy menetben elvégezték, ami a termésdifferenciálódást, és a téli időszak átvészelését segítette.
Tavasszal két újabb kezelés következett: az első kezelést a szárbaindulás kezdetén a tavaszi fungicid – szárszilárdító kezelésekkel egy menetben, míg a másodikat a virágzás kezdetén,  a rovarölő szeres kezeléssel együtt juttatták ki.
Az összehasonlításra szánt táblán üzemi kezelésben egy bórban túlsúlyos lombtrágya került kijuttatásra.
 
Tavasszal arra voltunk kíváncsiak, hogy van-e különbség az Activstart-tal kezelt és az üzemi tábla között a tavaszi újraindulás tekintetében. Ehhez drónnal készített NDVI felvételt használtunk. (1. ábra)
 Az első felvételeket 2017 áprilisában végeztük el, melyeket az 1.ábra NDVI felvétele is mutat.
A felvételbő és az oszlopdiagram 1. mérésének eredményeiből is látszik, hogy a kezelt területen nagyobb mértékben volt jellemző a jó vagy közepes szintű állomány.


 
1.ábra- Az üzemi és az Activstart technológiával kezelt repcetáblák minőségi megoszlása. (Az NDVI felvétel a 2017 áprilisi állapotokat mutatja, ahol a mélypiros foltok a vízállásos területeket mutatják)
 
A 2. mérés kissé ellentmondásos, mivel az Activstart kezelés esetén a gyenge állomány aránya jóval magasabb, mint az üzemi kezelésé. Ennek egyik magyarázata, hogy felvételeket a virágzás idején végeztük, ami bezavart a zöld szín mértékének mérésén alapuló NDVI felvételek konvertálásában. Az Activstart-al kezelt területeken a virágzás amúgy is elhúzódott.
 
A 3. mérés viszont 10 nappal a betakarítás előtt készült. A felvétel tanulsága, hogy az Activstart-tal kezelt területen a zöld még fotoszintetizáló állomány aránya szemmel láthatóan is duplája volt az üzemi kontroll területével. Ez a terméseredményekre nézve ígéretes eredmény.

Ezek után izgatottan vártuk a betakarítási eredményeket.
 
Mint az a 2. tábla is mutatja, nem kellett csalódnunk. Az Activstart technológia 0,3 t/ha-al  (+9,1 %-al) hozott magasabb terméseredményt, mint az üzemi kezelésben részesült terület.


            2. ábra – Terméseredmények
 
 
Olajtartalomban nem volt eltérés a két kezelés között. A betakarításkori víztartalom az átvételkor megengedett tartományba eset.
 
Számunkra tanulságos volt ez a megfigyeléssorozat.
A táblabejárások során szemmel láthatóan az Activstart Repce-vel kezelt területen az őszi kezelésnek köszönhetően a növényállomány jobban áttelelt.

Az Activstart-os kezelések a virágzási idő megnyújtásával a termékenyülést segítették elő.
 
Az Activstart nem tartalmaz makro elemeket, összetételében viszont pont arra a hatásra lehet számítani, hogy a felhasznált és rendelkezésre álló tápelemeket a biostimulátor mivolta révén, jobban hasznosítja.
Ennek eredménye a betakarításkori +300 kg/ha-s terméstöbblet is.
 
Annak érdekében, hogy a megtermékenyülést még jobban

Cikket írta: Kulik Tamás
Ki ő?
A Chemica-Seed Kft. ügyvezető igazgatója, akinek szívügye a természetközelibb termesztés, valamint az Activstart bioaktiválási technológiák fejlesztése és alkalmazása a növénytermesztési gyakorlatban.
© 2011 - 2022 Activstart - Minden jog fenntartva Impresszum Adatvédelmi tájékoztató