FőoldalA napraforgóról | Mennyit veszíthetsz napraforgóban - terményben és bevételben, ha ezt kihagyod

A napraforgóról | Mennyit veszíthetsz napraforgóban - terményben és bevételben, ha ezt kihagyod

« Vissza a főoldalra
2024. május 28.

2024/07.hírlevél | Mennyit veszíthetsz napraforgóban - terményben és bevételben, ha ezt kihagyod

Hangos gondolkodás egy modellszámítás keretein belül a jelenlegi napraforgó terményárra és különböző termésszintekre vonatkozóan


A napraforgóról idei 4. számunkban írtunk már. Az ott leírtak most is aktuálisak.

  • A gyomirtással egy menetben kijuttatott ACTIVSTART SZÁNTÓFÖLD +B bioaktivátor első lépésben a gyökérképződést segíti, melynek eredménye, hogy a növény gyökerei dúsabbak, elágazóbbak és mélyebbre mennek. Második lépésként a növény szára és lombozata erősödik meg, ami előfeltétele a termésdifferenciálódásnak, a későbbi nagyobb tányér, több virág képződésének.

 

30 nappal az üzemi kezelést követően:
-A bal oldalon lévő napraforgó táblája ACTIVSTART Szántó +B kezelést kapott
- A jobb oldalon lévő nem kapott bioaktivátor kezelést (üzemi kontroll)

 

  • Gyakorlati tapasztalat, hogy az ACTIVSTART javítja a levélen keresztül felszívódó gyomirtó szerek hatékonyságát, amellett, hogy a kémiai stressz okozta „öregedést” ellensúlyozza.
  • A korán kijuttatott bór kiegyenlített állapotban áll a növény rendelkezésére, így a virágképződés folyamat is zavartalanabb.

 

Ha a vegetatív növekedésre ilyen jó hatással van az ACTIVSTART SZÁNTÓFÖLD +B, ami elősegíti a jobb szárazságtűrést, a dinamikusabb fejlődést stb., akkor miért nem válik - a ma oly kiszámíthatatlan időjárási viszonyok mellett - a termésbiztonság érdekében a növénytermesztési technológiák meghatározó elemévé?

 

Miért nem épülnek be nagyobb mértékben a bioaktivátorok a termesztéstechnológiákba, holott jó lenne a termésbiztonság? Csupán gazdasági okai vannak vagy lehet valami más is?

 

A kérdésre hiteles, számokkal alátámasztott vélemény sajnos nem áll rendelkezésünkre.
Csak feltételezéseink vannak:

 

1. Olyan ez, mint a vitamin fogyasztása mindennapi életünkben. Ha elhagyjuk, különösebb hiányát nem biztos, hogy azonnal érzékeljük. Csak akkor látjuk be jelentőségét, ha baj van és „ég a ház”. Akkor viszont kapkodjuk marékszámra.

 

 

A bioaktivátorok, így az ACTIVSTART termékek is felkészítik és /vagy hozzásegítik a növényt a fiatalabb életerősebb állapot fenntartására.

Ha jön a baj, legyen az szárazság, vagy erőteljesebb kémiai-, fizikai behatás, vagy akár betegség, képes legyen könnyebben regenerálódni és termést képezni. 

 

{sql_minus_minus}> Minden körülmények között a termesztési közeg biztosította maximális termés elérésére készteti a növényt.

 

2. A másik ok, hogy nem hiszünk benne, hiszen nagyon sok „majdnem jó” bioaktivátorral találkoztunk, esetleg próbáltuk, amelyek nem hoztak sikert. Arra pedig kicsi a lehetőség vagy hajlandóság, hogy meg is mérjük a hatást.  
{sql_minus_minus}> A gépeink nagyobb része fel van szerelve precíziós eszközökkel, melyek használatával saját magunk meggyőződhetünk a hozzáadott értékről akár tábla szinten.

Fontos ez, hiszen különböző termelékenységi szintek mellett más és más lehet a többlettermés, amit kockáztatunk, vagy éppen kihasználatlanul veszendőbe megy (meg sem terem).

 

3. A harmadik ok, hogy az ACTIVSTART-ozás nem okoz olyan látványos hatást, mint egy gyomirtás vagy a gombák, kártevők elleni védelem.
És nem is tanultunk annyit róla az iskolapadban.

{sql_minus_minus}> Még. Meggyőződésünk, hogy a termésbiztonság érdekében a későbbiekben fogunk. Mert kellene.

 

 

Milyen mértékű nyereségeket veszíthetünk el, ha nem használjuk az ACTIVSTART -ot?

 

Az oszlopokon szereplő értékek a plusz nyereséget mutatják, eHUF/ha értékben
Az X tengely az elért plusz termés 100 kg-ban

 

Az ábra eredményei egy gondolati modell számításon alapulnak napraforgóban. A modell azt feltételezi, hogy a növekvő termésszintek eléréséhez a termesztési közeg termőképessége egyre jobb kell legyen, így a bioaktivátorok hozzáadott értéke is növekszik. 

A klasszikus ajánlatunk a 2X-i kezelés, ami az előbbi feltételek mellett 20-51e HUF/ha közötti többlet nyereséget hozhat.
 

Ugyanakkor az 1X-i, magasabb dózisban (3,0 l/ha) használt ACTIVSTART SZÁNTÓFÖLD +B ugyan kevesebb többlet jövedelmet termett, hiszen nem volt meg a teljes vegetációban fenntartott bioaktiválás, de az még így is jelentős, termesztési színvonaltól függő 17-54.000 HUF/ha többlet jövedelmet mutat.

 

Mire jó mindez?
Elismerem, ilyen helyzet csak igen ritkán következik be a gyakorlatban. Mégis érdemes elgondolkodni azon, ha csak részben igaz, mit vesztünk el, ha egy aránylag kis költségarányt képviselő ACTIVSTART-ozást kihagyunk.

 

Az ACTIVSTART termékek országszerte elérhetőek a Chemical Seed Kft. telephelyein illetve forgalmazópartnereinknél, a Biocont Magyarország Kft.-nél és a Totem-Agro-nál.

Rendeld meg még ma, hogy időben tudd kezelni az állományt!

Ha megrendelés előtt még kérdésed van az ACTIVSTART technológiáról, keresd bátran regionális szaktanácsadódat!

Cikket írta: Kőrös Gyula
Ki ő?
A Chemical-Seed Kft külső munkatársa, aki több évtizede foglalkozik növényvédő szerek és növényvédelmi technológiák piaci bevezetésével, piacfejlesztésével, márkastratégiával.
Jelenleg a Simbio Consulting Kft. tulajdonosa.
© 2011 - 2024 Activstart - Minden jog fenntartva Impresszum Adatvédelmi tájékoztató