FőoldalA kukoricáról | A termésbiztonság a tét

A kukoricáról | A termésbiztonság a tét

« Vissza a főoldalra
2024. április 17.

2024/3. hírlevél | A kukoricáról | A termésbiztonság a tét

2024.04.11-i hírlevelünk fő témája a kukorica és az ACTIVSTART SZÁNTÓFÖLD (+Zn)-nel végzett bioaktiválás termesztéshez hozzáadott értéke, megtérülése. 


A kukorica jó terméshozamának eléréséhez (1) kellő mennyiségű csapadékra vagy talajnedvességre, (2) elégséges, megfelelő arányban felvehető tápanyagra és (3) kellő hőösszegre van szükség. Ha ezt biztosítani tudjuk, a termés – termesztési adottságoktól függően – nagy valószínűséggel elérhető.
 
A növény számára szükséges víz biztosítása érdekében gyomirtunk, vagy kihasználunk minden termesztéstechnológiai lehetőséget, hogy a gyökérzet nagyobb, szerteágazóbb legyen és minél mélyebbre nőljön. Így a növény az alsóbb talajrétegekből is képes felvenni a vizet, ami aszály esetén esély a túlélésre.

Az ACTIVSTART SZÁNTÓFÖLDI (+Zn) 3-6 leveles vagy akár a gyomirtással egy menetben, akár 1X-i, nagyobb (3,0-3,5 l/ha-os) dózisban való kijuttatása, vagy a 2X-i hagyományos 2 l/ha dózisban való alkalmazása ezt segíti elő.

Többéves, hazai tapasztalatunk, hogy e technológiák  bármelyike jelentősen előmozdítja a kukorica vegetatív növekedését, ezzel a szárazság, a forró napok átvészelését.

 

A tavaszi kezelések eredménye:

  • Nagyobb a gyökérzet;
  • Erősebb a szár és a lombozat.

 

NE FELEDJÜK: a termesztésbe fektetett pénzünk megtérülése a tápanyag-hasznosulás mértékén múlik. Ez pedig erős gyökérzet, szár és levél (biomassza) nélkül nem valószínű.

 

A megtérülés másik befolyásoló tényezője a maximális termésdifferenciálódás elérése, valamint, hogy minél több, minél nagyobb cső teremhessen és az a legnagyobb mértékben berakódhasson.

NEM GYŐZZÜK HANGSÚLYOZNI: az ACTIVSTART a növény életenergiájának, vitalitásának a növelésével MINDEN KÖRÜLMÉNYEK KÖZÖTT segíti a kukoricát a minél nagyobb terméshozamok elérésében, a termésbiztonság fenntartásában.

 

 

A kukoricatermesztés legnagyobb feladványa a kellő időben és mennyiségben szükséges víz biztosítása.

Az elmúlt évek legnagyobb kihívása a kiszámíthatatlan csapadékeloszlás ellensúlyozása volt.
A tét a termés biztonsága: az évről-évre elérhető, a genetikai és a termesztési potenciál által behatárolt maximális terméshozam elérése.

 

Az ACTIVSTART SZÁNTÓFÖLD (Zn) hozzáadott termésnövelő értéke 7,5-10% körüli. 

(Ez az érték természetesen függ a felvehető N-P-K tápanyag szintektől és arányoktól.)

2023-ban a vizsgált 1X kezeléseink 2 helyszínen, 8 t/ha termésszint mellett átlag 12,95% többlet szemtermést hoztak kezeletlen táblákhoz viszonyítottan.

A szerköltséget 0,2 t/ha többlettermés fedezte.

 

Az 1X magas dózisú kezelések, valamint a különböző tápanyagszintek és az ACTIVSTART SZÁNTÓFÖLD (+Zn) összefüggéséről tavalyi cikkünkben bővebben olvashatsz

Az elért eredmények mutatják, hogy az ACTIVSTART SZÁNTÓFÖLD (+Zn) 1X-i, emelt dózisú kezelése is közel ugyanazt a termésnövekedést mutatta, ugyanakkor jobban illeszkedett a gyakorlati lehetőségekhez:

  1. A gyomirtással egy menetben ki lehetett juttatni;
  2. Az akkori stresszeket (hőmérséklet, gyomirtás) ellen robosztus hatásával ellenállóbbá teszi a növényt;
  3. A termésnövekedés szignifikáns és megtérül.

 

Megjegyzés: 

Használjuk a megfelelő dózist és a javasolt technológiát, ha a lelkünk megnyugtatása mellett 

eredményt is szeretnénk!

 

 

Rendeléshez, kérjük, keresse a Chemical Seed telephelyeit,  területileg illetékes szaktanácsadóinkat vagy forgalmazópartnereinket: Biocont Magyarország Kft. és Totem-Agro Kft.

 

ACTIVSTART infovonal: +36 (30) 249 7820

Rendelés emailben: info@activstart.hu

 

 

Cikket írta: Kőrös Gyula
Ki ő?
A Chemical-Seed Kft külső munkatársa, aki több évtizede foglalkozik növényvédő szerek és növényvédelmi technológiák piaci bevezetésével, piacfejlesztésével, márkastratégiával.
Jelenleg a Simbio Consulting Kft. tulajdonosa.
© 2011 - 2024 Activstart - Minden jog fenntartva Impresszum Adatvédelmi tájékoztató