FőoldalActivstart Zöldség technológia jégverés után paprikában

Activstart Zöldség technológia jégverés után paprikában

« Vissza a főoldalra
2019. május 17.

Bioaktiválás jégverés után - Almapaprikában lenyűgöző eredményt hozott az Activstart

Szabadszálláson 2018-ban egy jégverést követően végeztek 4 alkalommal bioaktivátoros kezelést, aminek köszönhetően egy gyönyörűen helyrehozott almapaprika-állományt kaptunk, jó termésszinttel a végén - Az Activstart-os bioaktiválás segített a növénynek az újrakezdésben, a termelőnek pedig sikeres szüretben.


Az Activstart termékcsalád már a bevezetésétől fogva szerves részét képezi a paradicsom, levélzöldségek, dinnye termesztési technológiáknak. Nincs ez máshogy a paprikatermesztésben sem, amely meghatározó részarányt képvisel a hajtatott és szabadföldi zöldségtermesztésben.

Szabadszálláson egy 1,5-ha-os jégvert állományba ajánlottuk ki az almapaprikában használatos Activstart Zöldség technológiát. 

 • A helyrevetett paprika április közepén lett elvetve, kelése egyenlőtlen és nagyon vontatott volt.
1.ábra: Jégvert és egyenlőtlenül fejlődő állomány közvetlenül a kezelések előtti állapotban. (2018.június 22.)
 • Majd a termelőt a jégverést követő koranyári szemlén az 1.ábrán látható kép fogadta. 

   
 • Az Activstart kezelései, a jégverést követő nappal kezdődtek, heti-másfél heti rendszerességgel, 4 alkalommal az előírt 2,5 l/ha-os dózisban. A kijuttatás teljes felületre, permetezőgéppel történt, a szokásos növényvédelmi kezelésekkel egymenetben.
  A teljes terület, tápanyagban és növényvédelemi kezelésekben megegyező arányban részesült. A teljes terület kezelve lett, kontroll területet nem maradt.
   
2.ábra  A jégvert paprika a 4x-i kezelést követően 2018.08.22-én: regenerálódott, egyöntetű erős állomány
 • A jégvert paprika a 4x-i kezelést követően a vegetáció utolsó fázisában történt felvételezés (2018. augusztus 22.) során jól regenerálódott, egyöntetű erős állomány képét mutatta, mindannyiunk örömére. Kicsi túlzással élve „festői” volt a látvány.

  Megállapítottuk, hogy nemcsak a növény kondíciójában, de a termés eredményében is jelentős javulást tapasztalhattunk. Ugyan nem volt kontroll tábla vagy terület, ezért az összehasonlítást a termelő a tavalyi és az elmúlt év tapasztalatai alapján állapította meg. A termék kiválóan működött és a kezelés utáni napokban, hetekben jelentős, látványos javulásról számolhattunk be.
  A terméseredmény alakulása is egy jó év szintjét érte el annak ellenére, hogy a jégverés valóban nagy stresszt okozott a kezdeti fázisban. Az Activstart Zöldség technológia jól vizsgázott.

 

A konkrét számok tükrében ez a következőképpen nézett ki: 

 • A szokásos, első szedést a jég kártétele miatt elhagyták.
 • A tényleges első szedés terméseredménye: 230 q.
 • A második szedés terméseredménye: 80 q.
   
  A minőség sem maradt el az átlagos években szedhető paprikáktól: szemrevételezéssel történő megfigyelés alapján elmondhatjuk, hogy a paprika húsa vastag, színe tartós, alakja a fajtára jellemző szabályos alakú volt. Az értékesítési, kereskedelembe hozatali feltételeknek teljesen megfelelő mennyiséget és minőséget tudott produkálni.
   
  Kétségtelen tény, hogy a jégverésre nem lehet felkészülni. A baj bekövetkezését követő gyors Activstart-kezelés viszont sokat segít a növénynek a regenerálódásban, a veszteség kompenzálásában. Ahogy itt az almapaprikában, úgy a kukoricában és szőlőben is átéltünk hasonló „élményt”, ahol az Activstart-os bioaktiválás segített a növénynek az újrakezdésben, a termelőnek pedig sikeres betakarításban/szüretben.
   
  Megjegyzés: a cikkben szereplő eredmények üzemi tapasztalatokra és mérésekre alapulnak magukban foglalva azok hibalehetőségét. Az eredmények éppen ezért tájékoztató jellegűek.
» Tekintse meg lapozható katalógusunkat
Cikket írta: Medveczki Ádám
Ki ő?
A Chemical-Seed Kft. Activstart bioaktivátor-termékcsaládért felelős szakembere
© 2011 - 2021 Activstart - Minden jog fenntartva Felhasználási feltételek Adatvédelmi tájékoztató