FőoldalA napraforgóról | Termésbiztonság és megtérülés

A napraforgóról | Termésbiztonság és megtérülés

« Vissza a főoldalra
2024. április 20.

2024/4.hírlevél | A napraforgóról | Termésbiztonság és megtérülés

Annak ellenére, hogy a hét elejére az ország egyes részeire megérkezett a csapadék (néhol több is, mint kellett volna), nagyon sok hírfolyam foglalkozik az aszály kérdésével. Van, ahol már arról beszélnek, hogy „már aszály van”, máshol arról, hogy a „az idei termesztési szezonban biztosan súlyos lesz”.
 
Bármilyen is legyen az időjárás, egy nagyobb, elágazóbb, dús, mélyebb talajrétegekbe is leérő gyökérzetű, erősebb növény biztos, hogy nagyobb valószínűséggel képes felvenni a szükséges vizet, mint egy kisebb, a sekély talajrétegekben élők.

 

Az ACTIVSTART bioaktiválással ez a vegetatív növekedés biztosítható első lépésben, ha időben kezelünk.

 

Vajon a napraforgót érdemes-e és - főleg- megéri-e bioaktiválni?


 

A cél minden esetben a termésbiztonság: ha adottak a termesztés feltételei (tápanyag, víz, vetőmag stb.) akkor a cél, hogy a maximálisan elérhető és fenntartható termést érjük el. Ne pazaroljunk el semmit. És megérje!
 
A napraforgó köztudottan agresszív növény. Megkeresi maga számára azt, amire fejlődéséhez szüksége van. Mélyre megy a gyökere és a legmesszebb menőkig kiveszi a talajból a számára szükséges tápanyagot. 
 
Egy várhatóan aszályos időszakot azonban ez a növény is „csak” a körülmények tükrében képes átvészelni.

Aszálykár 2022-ben

Miben segít az ACTIVSTART SZÁNTÓFÖLD +B?

A 4‒6 leveles állapotban, akár a gyomirtással egy menetben kijuttatott ACTIVSTART SZÁNTÓFÖLD +B elsősorban a gyökérzetet növeli, majd a szárat és a levélzetet erősíti meg.
Azt követően már szabad szemmel is jól látszik, hogy a növényállomány magasabb, a levelek fejlettebbek, életerősebb képet mutatnak.

Ezt mutatja a 2023-ban, Biriben készült képünk is:

 

Aki erősebb hatást szeretne elérni, vagy már ma tudja, hogy a napraforgót nem kezeli gombák ellen, így a 2. ACTIVSTART SZÁNTÓFÖLD +B kezelésre nem lesz lehetősége, a magasabb, 3,0-3,5 l/ha dózist használja.


Ez a technológia tavalyi méréseink alapján Biriben és Jászvényszaruban átlagosan 12,3% terméstöbbletet adott.

 

Essék egy szó a kijuttatott bórról (B) is!

Napraforgó esetében többlet bórt általában a citrombimbós állapotban juttatnak ki, hogy a virágzást, megtermékenyülést és terméskötődést minél jobban elősegítse.

A növekedés korai fázisában kiadott többlet bór – amit az ACTIVSTART SZÁNTÓFÖLD +B a szükséges mennyiségben biztosít – a legmegfelelőbb időben képes fenntartani a termésképzéshez szükséges bór mennyiségét. Mindez – mint ahogy a repcénél- a napraforgónál is többlettermésben térül meg.

Ha bővebben szeretne olvasni az ACTVSTART termésnövelő hatásáról és annak tápanyaggal kapcsolatos tapasztalatainkról napraforgóban, itt talál további eredményeket.

A termésbiztonsághoz a víz biztosításán keresztül a tápanyag is fontos tényező. Erről korábbi írásunkban olvashat.

 

Nézzük a tavalyi évi üzemi méréseinket!

  • Biriben 2023-ban az 1X-i 3,0 l/ha-os kezelés +17,3% többlet szemtermést adott 3,7 t/ha-os termésszint mellett. Az olajtartalom 0,2%-kal volt magasabb (47,5%), mint a kezeletlen kontrolé.
  • Jászfényszaruban rosszabb talajviszonyok mellett +7,3%-os termésnövekedést értünk el az ACTISVTART SZÁNTÓFÖLD +B 1X-i 3,0l/ha-os alkalmazásával, ugyancsak a gyomirtással egy menetben kijuttatva.

 

Az ACTISVTART SZÁNTÓFÖLD +B 1X kezelésének megtérülési szintje a 2-2,5% termésnövekedés körül van.

Minden efeletti terméstöbblet nyereség, és akár 10% feletti többlet is lehetséges!

 

A 2X-i kezelések képesek tovább növelni a termésreakciót.

A lentebb leírt, vészhelyzeti kezelésben részesített táblán az ACTISVTART SZÁNTÓFÖLD+B-ral kezelt terület 0,6 t/ha= +23% többlettermést adott az 1X kezeléssel szemben.
 
A szer költségét (2*2,5 l/ha=21.000 Ft) 0,2 tonna többletnapraforgó fedezte.
Az 1X-i kezelés 2,5 l/ha, a 2X-i kezelés 2X2,5 l/ha-kal történt, terményár 120.000HUF/t)
 
Nyereség: 0,4 t/ha, ami a fenti áron számolva 48.000 HUF/ha, amit ha befektetésként számolunk 123% nyereséget jelent.

Megjegyzés: Ezek alapján érdemes egy számítást végezni a saját táblák átlagtermését és a várható termésnövekedést figyelembe véve, majd így dönteni, hogy megéri-e használni, mielőtt idén kihagynánk a többlethaszon lehetőségét!

 

 

Rendeléshez, kérjük, keresse a Chemical Seed telephelyeit,  területileg illetékes szaktanácsadóinkat vagy forgalmazópartnereinket: Biocont Magyarország Kft. és Totem-Agro Kft.

 

ACTIVSTART infovonal: +36 (30) 249 7820

Rendelés emailben: info@activstart.hu

Cikket írta: Kőrös Gyula
Ki ő?
A Chemical-Seed Kft külső munkatársa, aki több évtizede foglalkozik növényvédő szerek és növényvédelmi technológiák piaci bevezetésével, piacfejlesztésével, márkastratégiával.
Jelenleg a Simbio Consulting Kft. tulajdonosa.
© 2011 - 2024 Activstart - Minden jog fenntartva Impresszum Adatvédelmi tájékoztató