FőoldalCsemege kukorica

Csemege kukorica

« Vissza a főoldalra
2019. május 17.

Kimagasló eredmény Activstart Zink Turbó kezelés hatására Mezőkövesden, 2017-ben

Két tábla a kezelési technológiája csak az Activstart használatában különbözött. Az eredmény viszont a teljes vegetáció során szemmel látható volt.
Az Activstart Zink Turbo hatásáról 2017-ben több helyszínen is üzemi körülmények között szerettünk volna megbizonyosodni. Kíváncsiak voltunk, hogy az üzemi, illetve a hasonló készítménnyel nem kezelt táblákhoz viszonyítottan milyen előnyöket biztosított a Zink Turbo kezelés a vegetáció során.
Mezőkövesdeb két egymás melletti táblát választottunk, ahol könnyen szemmel tudjuk követni a változásokat. A DKC4717-es hibridet 2017 április 14-én vetettük el. A növények szépen, egyöntetűen keltek és fejlődtek. Mindkét tábla egyazon időben megegyező mennyiségű öntözésben részesült.
Az Activstart Zink Turbós kezeléseket 2X, a technológiában meghatározott időben végeztük el 2 l/ha-os dózisban.
Mindkét terület azonos mennyiségű öntözővizet kapott.
A szemlézések során már júniusban feltűnt, hogy az Activstart Zink Turboval kezelt állomány zöldebb, életerősebb, fejlettebb volt, jobban bírta a hőséget és a pillanatnyi aszályt. Ez színben is megmutatkozott.
 
1.ábra – Az Activstart kezelés messze zöldebb (2017 szeptembere)
KukoricaKukorica
 
Ezek a képek (1.ábra)2017 szeptemberében készültek. A rosszabb felbontás ellenére is jól látszik, hogy a Zink Turbo-val kezelt tábla élénkebb zöld volt. Szeptember végén azon aggódtunk, hogy nem fogja elveszteni a vizét még annyira sem, hogy betakarítható legyen.
 
 
Érdekes tapasztalat volt, hogy az érési fázis vége felé egy időpontban a száradás és a szemek vízvesztése hirtelen, néhány nap leforgása alatt drasztikusan csökkent, a betakarított szemtermés víztartalmának a  különbsége mindössze néhány százalékban volt magasabb az összehasonlító tábláéval.
Terméseredményben viszont jelentős növekedést tapasztaltunk. A 14,5%-os víztartalomra számolva az Activstart Zink Turbo-val kezelt tábla 1,5 t/ha-al adott többet a kezeletlen táblához viszonyítottan.
 
2. ábra  - Terméstöbblet
Kukorica
Az elért terméstöbblet az erőteljesebb növekedést és termésképzés mellett annak is volt köszönhető, hogy a csövek végén lévő szemkezdemények megtermékenyülési aránya és kifejlődése nagyobb volt.
 
Mára már 2 év üzemi eredményei állnak rendelkezésre, melyek segítenek tájékozódni a technológia hatékonyságának és teljesítményének a meghatározásában. Meggyőződésünk, hogy a bioaktivátor Activstart Zink Turbo sokat segít a kukorica szárazságtűrésében és életfolyamataik mostoha körülmények közötti optimalizálásában. A közép és hosszú tenyészidejű hibridek esetén az Activstart Zink Turbo 2X-i kezelése adott kimagaslóan jó  termésreakciókat, még átlag feletti termésátlagot elérő üzemekben is.
 
Megjegyzés: a cikkben szereplő eredmények üzemi tapasztalatokra és mérésekre Tekintse meg lapozható katalógusunkat
Cikket írta: Kőrös Gyula
Ki ő?
A Chemical-Seed Kft küldő munkatársa, jelenleg a Simbio Consulting Kft tulajdonosa, aki több éven keresztül foglalkozott növényvédő szerek és technológiák piaci fejlesztésével, bevezetésével, márka és piacfejelesztéssel.
© 2011 - 2020 Activstart - Minden jog fenntartva Felhasználási feltételek Adatvédelmi tájékoztató