FőoldalKi ne szeretne magasabb terméshozamot elérni idén repcében?

Ki ne szeretne magasabb terméshozamot elérni idén repcében?

« Vissza a főoldalra
2021. február 25.

Ki ne szeretne magasabb terméshozamot elérni idén repcében?

Az Activstart Szántó +B-vel végzett bioaktiválás a repcét magasabb terméshozam és nyereség elérésére serkenti

Szerintem minden repcetermesztőnek, aki komolyan veszi tevékenységét, fontos, hogy a repcéje a legjobban teljesítsen. Az átlag feletti, kiemelkedő terméshozam elérése viszont nem egyszerű. Az őszi káposztarepce nagy odafigyelést igényel.


Érzékeny a termesztéstechnológia pontos betartására, az időben rendelkezésre álló tápanyagmennyiségre, a növényápolásra, a  növekedéséhez szükséges környezeti körülményekre. Mindig a legkisebb szükséges növekedést befolyásoló elem arányában kerül a többi elem is felhasználásra. Szélsőséges helyzetben - aszály, magas hőmérséklet, stb. - tehát fontos az optimális termesztési arányt megközelítő állapot elérése.
 
A bioaktiválás a termesztési lehetőségek és a használt input anyagok jobb hasznosulásában is szerepet játszik.
Az életerős növényzet könnyebben átvészeli a vegetációs idő alatt fellépő stresszhatásokat, kiszámíthatatlan helyzeteket.


Az Activstart Szántó +B összetételéből adódóan arra készíti fel a növényt, hogy a rendelkezésére álló, a termésképzéshez fontos elemeket maximálisan ki tudja használni. Ehhez a készítménynek a növényben kell lennie. Aktiválnia kell a növény biológiai, biokémiai folyamatait, annak érdekében, hogy nagyobb gyökér, teljesebb bokrosodás, egyöntetűbb virágzás és megtermékenyülés, majd a becőkben lévő szemek minél nagyobb mértékű fejlődése legyen elérhető. Az Activstart alapkészítményhez azért került plusz bór, hogy a termésképzéshez elengedhetetlen mikroelem folyamatosan a repce rendelkezésre állhasson.

 

1.ábra Az Activstart  Szántó +B kezelés után a gyökérnyak mérete és a gyökeresedés mértéke erőteljesebb, de nem túlfejlett a tavaszi időszakban (Galgahévíz, 2019)

 

Az Activstartnak következetesen ott kell lennie a növényben, hogy a bioaktiválás maradéktalanul bekövetkezhessen. Az első tavaszi Activstart Szántó +B kezeléseket éppen ezért a tavaszi rovarok elleni védekezéssel  és regulátorozással együtt el kell végezni.
Ennek várható hatása - mint azt az 1. ábrán is látható -, hogy a gyökérzet erőteljesebben fejlődik, a főgyökér vastag és a gyökérnyak is masszív (1.ábra).

Ez lehetőséget ad a talajban felvehető formában lévő tápanyagok minél nagyobb mértékű felvételére. Ha jó a tápanyagellátás, az oldalhajtások is nagyobb számban jelentkeznek (2.ábra).
 

2.ábra: Az Activstart Szántó +B-ral kezelt táblán jellemző volt a nagyobb számú oldalhajtásképződés, ami a magasabb terméshozam előfeltétele (Galgahévíz, 2019)

 

Az erőteljes lombozatú, jó gyökérzettel bíró növényállomány nagy valószínűséggel a virágzás fázisában is jobban teljesít. Ehhez viszont az Activstart +B kezelést a virágzás kezdetén meg kell ismételni. Egyrészt azért, hogy az élettani folyamatokat befolyásoló alaphatóanyagszintet fenntartsuk, másrész pedig azért, hogy a bór szükséges virágzáskori adagját is biztosíthassuk.
Így egy harmonikus tápanyagszolgáltatás mellett minden adott az évi maximális terméshozam eléréséhez.

Megtérül-e az Activstart +B használata?

Az elmúlt 3 évben (2017-2019 között) 30 mérési ponton, különböző termesztési körülmények között figyeltük meg az Activstart Repce és az Activstart +Bór termésre és olajtartalomra gyakorolt hatását. A vizsgálatok táblafelezéses avagy tábla öszehasonlítási módszerrel lettek meghatározva, így tájékoztató jellegűek. Az alacsony elemszámok statisztikai összefüggések meghozatalára ugyan még nem alkalmasak, tanulságok levonására viszont annál inkább. A vizsgálatban bevont 30 mérési helyen professzionális termesztés folyt, az üzemek átlagtermése 3,6 t/ha volt a 3 év átlagában, ami 19%-al magasabb az országos 3,026 t/ha 3 éves átlagnál (KSH, 2017-2019).
 
Az Activstart kezeléseket kezeletlen (AS vs. Kezeletlen), az üzemben használt hasonló típusú készítmény (AS vs. Üzemi kezelés) illetve a repce teljes üzemi átlagához (AS. vs. Üzemi átlag) viszonyítottuk. Az üzemi átlag esetében nem vizsgáltuk, hogy a terület volt-e, avagy sem kezelve valamilyen hasonló típusú készítménnyel. Mivel az ott kapott eredmények nagyban hasonlítanak a kezeletlen eredményeihez, feltételezzük, hogy nem volt üzemi kezelés a többi területen sem.
 

Az első kérdés: hányszor kezeljünk, hogy megérje?

 

A 2X kezelés adja a legmagasabb, átlagban 11,6%-os terméstöbbletet. A kezeletlen és a kezelt terület termésnövekedései nagyban megegyeznek, míg az Activstart-tal kezelt területeken a repce 3%-kal magasabb termést hozott az üzemi kontroll táblához viszonyítottan.

 

Ki ne szeretne magasabb terméshozamot elérni idén repcében?
1.táblázat: Termésnövekedés mértéke az 1X, 2X és 3X kezelések kapcsán
(Magyarország, 2017-2019, Chemical Seed adatbázis)

 
A +x kezeléseknél a 8,1% termésnövekedés volt tapasztalható a kezeletlen táblákhoz viszonyítottan, míg az üzemi kezelésben részesített táblákkal közel azonos mértékben teljesített az Activstart Szántó +B technológia.
 

Vajon ez azt jelenti, hogy a 3X kezelés rosszabb terméstöbbletet eredményezne?

Korántsem. Ne feledjük, ma még csak tanuljuk a hatékony bioaktiválást. Feltételezzük, hogy a 3X kezeléseknél még nagyobb technológiai fegyelem (kijuttatási idő és a tápanyagszint biztosítása) esetleg a jobb tápanyagszolgáltató-képesség játszhat fontosabb szerepet.
 
Az 1X kezelés termésnövelő hatása viszont rendkívül bizonytalan. Ezt nem javasoljuk. Az Activstart kezelések megtérülése 1X kezelés esetén 1,7% terméstöbbletnek fele meg a 2019 évi termény és termékárakon számítva.
 

Ha ezt levonjuk az elért termésnövekedés mértékéből, és egy modellszámítás keretében a 2017-2019. évi országos termésátlagra vonatkoztatjuk (forrás: KSH 2017-2019), a nettó többlettermést kapjuk. (3.ábra)

3.ábra Activstart használatával elért nettó terméstöbblet (Magyarország, 2017-2019, Chemical Seed adatbázis)

 

Jól látszik, hogy a biztonságosabb terméstöbbleteket akár a kezeletlen, akár az üzemi átlaggal szemben a 2X esetleg 3X kezelések adják.          

Az 1X kezelés csak a befektetés mértékét tudja meghozni. Érdemesebb inkább elhagyni, és a termékre szánt összeget megspórolni vagy más, a termésképzés szempontjából fontosabb termesztési elemre fordítani.
 

A második kérdés: de vajon mennyi az annyi?

Ha az elért nettó terméstöbbletet a 2019 évi 120.000 HUF/t terményárakon számoljuk, a 4. ábrán is láthatjuk, hogy az Activstart Szántó+B kezelések mindegyike megtérült, beleértve a bizonytalan 1X kezelést is, és még egy kicsit hozott is a konyhára.

A 2X kezelés 45-46.500 HUF/ ha nyereségtöbblethez segített hozzá. 
 

4.ábra: Activstart-tal elért nyereség (Magyarország, 2017-2019, Chemical Seed adatbázis)

 

A 3X kezelés hatására pedig 26.400 HUF/ha többlet jövedelmet tudtunk elérni. (Megjegyzés: Ne feledjük a fent leírtakat! Még tanuljuk az bioaktiválást. Az többletjövedelmet csak a kezeletlen mérésekre alkalmaztuk, hiszen nem tudjuk az üzemi kezelésben használt termékek hektáronkénti költségszintjét.)

Ha valakinek a nyereségességi ráta többet mond, a fenti eredmények azt jelentik, hogy még az 1X kezelés nyereségtermelő képessége is 21%volt. 

A 2X kezelés nyereségességi rátája a legmagasabb, 375-387% érte el. 

Míg a 3X kezelésé 152% jövedelemtermelést mutatott.

Tehát ez azt jelenti, hogy 

  • az 1X kezelés esetén minden szerköltségbe fektetett 10HUF 2,1HUF nyereséget hozott hektáronként.
  • A biztonságosabb, a növényben a fenntarthatóságot biztosítani képes 2X Activstart-os kezelés már 37,5-38,7 HUF hoz tisztán.
  • A 3X kezelés minden egyes 10 HUF/ha befektetése 15,2 HUF/ha nyereséget termel.
    Igen, ez egy befektetéscentrikus gondolkodást igénylő megközelítés. Úgy vélem minden termesztés az, csak nem így közelítjük meg.  
     

Az Activstart Szántó+B - mint minden egyes Activstart technológia- egy prémium bioaktiválási technológia, mely a termésképzésben fontos elemek rendelkezésre állása, valamint a technológiai fegyelem betartása esetén képes kiváltani a növény maximum teljesítmény elérését.
Ha mindez viszont már biztosított, és javítani akarjuk termelékenységünk jövedelemtermelő képességét, úgy azt gondolom a fenti tapasztalatok érnek annyit, hogy érdemes legyen legalább kipróbálni, mérni és számolni, hogy mit tudunk elérni a saját, arra érdemes területeinken.
  

Cikket írta: Kőrös Gyula
Ki ő?
A Chemical-Seed Kft külső munkatársa, aki több évtizede foglalkozik növényvédő szerek és növényvédelmi technológiák piaci bevezetésével, piacfejlesztésével, márkastratégiával.
Jelenleg a Simbio Consulting Kft. tulajdonosa.
© 2011 - 2024 Activstart - Minden jog fenntartva Impresszum Adatvédelmi tájékoztató